• Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau
  • Opel club renbau

Poradna

Opel Club Renbau :: Poradna :: Poradna Vectra :: VECTRA :: vectra tuning
 
<< Předchozí téma | Další téma >>
jak snížit spotřebu
Přejít na stranu  [1] 2 3 4 5
Moderátoři:legionar, Prazdroj, Jerry, jirka, Wonderboys, admin
Autor Příspěvek
Jiřik
Sunday 25 April 2010 - 20:32:53 Citovat
Host
Tak se zase hlásím. Dost mě pálí, jako ostatně asi víc z Vás otázka spotřeby zážehového motoru slušného výkonu. Takže je několik možností- snížit pohotovostní hmotnost auta (o tom už zde bylo napsáno dost), jezdit méně (:-)), přejít na LPG, což není snížení spotřeby v pravém slova smyslu, nebo : ZLEPŠIT TERMICKOU ÚČINNOST MOTORU. A právě touto problematikou se teď zabývám, kdo zjistí nějaké užitečné odkazy, prosím vyvěste sem. Pište své názory a náměty.
Tak tedy: pokud zvažujeme konstantní časování a zdvih ventilů, z továrny naladěný průměr a délku sání, které má v určitém režimu (největší torque) dokonce mírně rezonanční efekt přeplňování, jaksi naladěný výfuk, jsou zde další možnosti, jak pracovat na vylepšení.
Kompresní poměr
Sunday 25 April 2010 - 20:39:09 Citovat
Host
ten je u našich motorů stálý, což je problém při částečné zátěži- do motoru se nedostane dostatečné množství vzduchu, kompresní tlak, který je nízký zvyšuje měrnou spotřebu, čím větší zdvihový objem, tím horší účinnost při stejném odebíraném výkonu částečné zátěže. Jak zvýšit tuto účinnost? Vyměnit písty pro zvýšení kompres. poměru je drahý špás, navíc zhorší chování při plné akceleraci při stejném použitém palivu. Proto se dnes montují rychloběhy (snížení provoz. otáček, zvýšení zatížení- zlepšení účinnosti)
hydraulické ztráty
Sunday 25 April 2010 - 20:44:12 Citovat
Host
Opět, čim větší objem, tím více motor svými písty "saje" a je samozřejmě větší ztráta jeho škrcením. V tomto mají velkou výhodu motory s přímým vstřikem, kde se škrtí pouze částečně. Zde je opět možným řešením delší převod a vyšší zatížení motoru. Toto však není možné přehánět, naše motory musíme provozovat v určitých otáčkách a také chceme občs zrychlit...
inertní plyn?
Sunday 25 April 2010 - 20:54:29 Citovat
Host
tyto dva negativní vlivy by pomohlo přisávání inertního plynu do sacího potrubí. Tento plyn však musí být chladný a čistý. Musí být regulovatelný. Ani jednu z těchto podmínek EGR nesplňuje. Není možné také přisávat plyn do motorů s MAP senzorem, protože ten při poklesu tlaku okamžitě obohatí směs. Takže zůstávají motory s váhou. nyní pracuji na jednotce, která výfukový plyn přefiltruje a náležitě bude dávkovat. Pravděpodobně bude řízena od hřídele škrticí klapky. Další možnost přísunu tohoto plynu je z odvětrání klik. skříně, čím je motor opotřebovanější, tím je ho více
Co to však udělá s molekulami kyslíku? Je jasné, že kyslík bude řidší, což intenzitu hoření zase sníží, jisté je, že toto však do určité míry funguje (mám částečně vyzkoušeno)
Prosím pište další nápady a teorie.
snížení vn.odporů
Monday 26 April 2010 - 08:25:42 Citovat
Host
Další široké pole jsou vnitřní odpory. Funkční odsávání par dle mého názoru sníží hustotu vzduchu, což usnadní pohyb klikového mechanismu. Mám vyzkoušeno, že olej na minimální hladině také přispívá k hladšímu chodu (obzvlášť při přechodech). Pak samozřejmě slícování sacího potrubí a výfuk. svodů. Z tohoto úhlu pohledu by byla ideální suchá klik. skříň, ale pro tu zde tuším scházejí dodatečné olejové ostřikovače. Má zde někdo zkušenost s vyleštěním hřídele a ojnic?
vrgadaa
Monday 26 April 2010 - 12:19:51 Citovat
Host
stoji to za to? Zastavam nazor, ze bud chce clovek jezdit usporne a podle toho si vybere auto typu lehka nakupni taska v turbodehtu. Anebo se chce povozit a pak se musi smirit s tim, ze si to holt neco vezme. Navic naklady na palivo je jen jedna cast celkovych polozek. Ja jsem opravdu spokojen s velkoobjemovymi zplynofikovanymi poloveterany porizovanymi za cenu povinneho ruceni a servisovanymi u kamarada garaznika.
...
Nemyslim si, ze naklady do vsech uprav budou nejak extra vyziskaci, bud to odskaci jizdni vlastnosti a zivotnost motoru, anebo naklady versus uzitek budou zanedbatelne-ale preji hodne stesti v experimentech
Jiřik
Monday 26 April 2010 - 12:59:13 Citovat
Host
Myslím si, že to nemusí nutně být "BUĎ A NEBO" spoustu věcí jde udělat cestou kopromisu a většinou je stále co vylepšovat.(viz Tvé 6válcové mastodonty, takové auto projdeš a zmizí Ti hned 100kg aniž bys to nějak výrazně pocítil na jízdním (ne)komfortu).Ta MV6 v plynu, kterou inzeruje na hyperinzerci bych bral, i ta sekvence vypadá moderně, ale nelíbí se mi automat a s Omegou do lesa s vozejkem na dříví ai taky nic moc To ta VeBe X20XEV v plynu za 25tis. mě zaujala, ale nemůžu se mu dovolat.
csala
Monday 26 April 2010 - 13:07:24 Citovat
Host
Ja som v davnej minulosti vyuzival jednoduchy dodatkovy pristroj - zvany ekonomer. Mal som ho vo viacerych autach. Meral podtlak v sacom potrubi. Vyborna vecicka. Naucil som sa podla neho jazdit ekonomicky a zasadny problem so spotrebou nemam ani u aut bez tohto pristroja.
Prave vcera som si do 2.2DTI Omegy namontoval voltmetrik - v priebehu tyzdna by som ho chcel dat do prevadzky. Chcem merat napatie z vahy vzduchu, cize vlastne mnozstvo nasavaneho vzduchu. Ak sa to osvedci, dodam foto aj schemu zapojenia. Neskor by som chcel na tom istom principe merat tlak turba.
rychlost zahřátí
Monday 26 April 2010 - 13:15:42 Citovat
Host
To je další velký problém: provoz při studeném motoru. Toto nyní částečně řešíme s Vrgadou na jiném vlákně, já bych to přesunul sem, ať to tématicky sedí. Takže: V tomto režimu má motor úplně nejhorší účinnost, z čehož vyplývá, že dobu potřebnou pro zahřátí na provozní teplotu musíme co nejvíce zkrátit. Moderní bloky mají vodní pláště s co nejmenším obsahem kapaliny, což se našich litinových bloků zdá se netýká
Je potřeba: správná funkce termostatu a čidla teploty
dle možností co nejřidší olej (používám 5W-40, s řidšími nemám u motoru s 200tis. najetými km dobré zkušenosti)
co nejméně oleje v motoru (lehce nad rysku min.)
lehkoběžný olej v převodovce (levný: PP80, lepší: 70W-80(90))
deka zespodu kapoty, v zimě sání od výf. svodů, topení zapínat až tak po 4km
integrovaný vyhřívač v chladicí soustavě?
P.S. co dělá VGT?
Jiřik
Monday 26 April 2010 - 13:20:29 Citovat
Host
Ekonoměr- good idea, není však přesnější okamžitá spotřeba z pal. P.C.?Předpokládám, že cílem Tvého zařízení je vyvíjet co nejmenší podtlakv sání, takže co nejnižší otáčky, nejvyšší převod. stupně, ale když na to šlápneš tak Ti to klesne a spotřeba naopak stoupne.

Rychlá odpověď:

 

Přejít na stranu  [1] 2 3 4 5  
Odebírat z poradny: rss 0.92 Odebírat z poradny: rss 2.0 Odebírat z poradny: RDF

Add to Google Pridej na Seznam
TOPlist Seznam S-Rank CZIN.eu PageRank Alexa Rank JyxoRank 

Vygenerováno za:0.1296 sec,0.1016 z toho dotazů.